dilluns, 18 de gener del 2010

L'Orígen de tot


"Quin excel·lent exemple del poder del vestit era Oliver Twist! Embolicat en una flassada que fins aleshores havia estat el seu únic abric, podia haver estat el fill d'un nobe o el d'un captaire; hauria estat difícil al més
altívol estrany d'assenyalar-li el propi estament en la societat. Però ara que estava embolicat en velles robes d'indiana que s'havien tornat grogues de fer el mateix servei, fou senalat i retolat, i ocupà de seguida el seu lloc - un fill de la parròquia...l'orfe d'un hospici...l'humil bordegàs mig mort de fam...destinat a ésser tustat i bufetejat a tot arreu...menyspreat per tothom i compadit per ningú. Oliver cridava vigorosament. Si hagués pogut saber que era un orfe deixat a les tendres sol·licituds d'Obrers o Inspectors de la parròquia, potser encara hauria cridat més."

Oliver Twist, Charles Dickens
Capítol 1. Tracta de l'Indret on nasqué Oliver Twist i de les circumstàncies del seu naixement.


El moment de la nostra arribada al món és un dels més decisius de la nostra vida. Quan, on i com. No marca el nostre destí però si que ens conforma una personalitat pròpia i una manera d'afrontar la vida. El més injust, però també potser el més interesant, és que sigui el nostre origen el que determini el paper que ens tocarà jugar dins la societat, però sobretot el que la nostra presència representarà per als demés. Sense adonarno-se'n podem infondre perill, por, respecte, amor, admiració, indiferència,...

Com a exemple un dels casos més extrems, dins el cicle Millenium, d'injustícia marcada pels orígens. La vida de la Lisbeth ha estat marcada pel despreci i la marginació. Sembla que demostra uns símptomes clars de trastorns psicològics, que deriven en problemes per relacionar-se i integrar-se.
Al principi de la saga, comencem a notar que potser són precisament els anys d'internament i de vigilància forsosa els que l'han fet crear-se aquesta muralla.
Finalment descurbim la veritat l'origen de tots els fets que marcaran la seva vida des de la infància. La fugida del seu pare com a exespia sota protecció sueca, la seva història d'amor i violència amb una jove que portarà al naixement d'una criatura. La Lisbeth nena, abans i tot de crear-se una personalitat pròpia i de ser conscient del que representa la seva arribada al món, reconeix en el seu pare la figura d'un maltractador.

Tenir, sense saber-ho, una informació privilegiada i per tant perillosa, marcarà el seu rol, com la tractaran els demés, com haurà de ser internada, amagada, intentant ferla invisible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada